Evacuarea din Republica Moldova a unei cantitati de 3.000 de tone de pesticide inutilizabile, ce vor fi distruse in Franta, va incepe la 16 martie 2007, transmite Moldpres. Potrivit specialistilor, in aceste conditii va fi distrusa aproximativ a treia parte din cantitatea totala de pesticide inutilizabile depozitata in tara.
Valentin Plesca - manager al Proiectului "Managementul si distrugerea stocurilor de poluantti organici persistenti (POPs)" finantat de Fondul Global de Mediu (GEF), prin intermediul Bancii Mondiale si al Guvernului Republicii Moldova - a mentionat ca anterior au fost reambalate circa 1.150 de tone de pesticide inutilizabile si interzise, stocate in depozite din tara, care prezinta un risc sporit de poluare. In plus, au fost demontate si impachetate 20.000 (circa 1.100 de tone) de condensatoare de la substatiile de transformare.
In octombrie 2006, au inceput lucrarile de evacuare a condensatoarelor electrice, pana in prezent fiind transportata in Franta o cantitate de circa 450 de tone, iar la 16 martie va fi lansata actiunea de evacuare a primei cantitati de pesticide, de la cel mai mare depozit de acest fel din tara, din satul Ratus, raionul Telenesti.
Potrivit lui Plesca, contractul, incheiat intre Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN) si compania franceza TREDI, stipuleaza transportarea in conditii sigure a acestor deseuri, cu respectarea cerintelor de securitate impuse de actele normative internationale si de legislatia nationala a tarilor de tranzit si, in final, incinerarea inofensiva pentru mediu, la intreprinderile companiei franceze.
Iurie Malanciuc, sef de directie la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, a precizat pentru Moldpres ca anual Republica Moldova importa circa 2.500 de tone de produse de uz fitosanitar (pesticide) pentru necesitatile sectorului agrar.