Va informam, in urma cu citeva zile, ca un studiu complex, realizat de specialisti din 13 institute de cercetare din Europa, facut public la sfirsitul saptaminii trecute, a readus in discutie un subiect "fierbinte" - seceta si desertificarea. Raportul arata ca in urmatorii 20 de ani, din punct de vedere climatic, jumatatea sudica a continentului european va avea de suferit, printre tarile enumerate regasindu-se si Romania. Pentru tara noastra, cercetatorii au avertizat ca zonele cele mai sensibile se regasesc pe ariile a 10 judete, primul in top fiind identificat Braila.
In ceea ce priveste judetul nostru, va informam ca pericolul desertificarii este mai mare pe doua zone sensibile, respectiv pe cele 68.000 ha de soluri saraturate, grupate in Lunca Inferioara a Siretului, Lunca Dunarii, Lunca Calmatuiului, Valea Iencii si in jurul lacurilor sarate din judet si pe cele circa 40.000 ha acoperite cu soluri nisipoase, din care 24.000 ha sint nisipuri zburatoare, concentrate in doua zone: Bertesti - Spiru Haret - Insuratei - Zavoaia - Ulmu - Jugureanu - Ciresu si Rimnicelu - Movila Miresii - Gemenele. In plus, avertismentul cercetatorilor locali arata ca alte 220.000 ha (60% din suprafata arabila totala), denumite teritorii cu potential de saraturare, sint vulnerabile, exploatarea lor irationala putind conduce la un adevarat dezastru in ecosistem.
Semnalul de alarma lansat odata cu raportul este extrem de serios si ar trebui sa dea de gindit autoritatilor de la Bucuresti. Ignorarea lui ar fi o crima, mai ales ca, cel putin pentru Braila, exista deja o serie de programe si proiecte menite a combate acest fenomen.
Masurile ar trebui luate in regim de urgenta, cu atit mai mult cu cit necazurile care s-au abatut asupra judetului nostru in ultimii 7 ani (secete acute si persistente, viscole puternice si temperaturi extreme, inundatii, atacuri m