In prezent, Zona Peninsulara inseamna constructii care stau sa cada si oameni care traiesc in mizerie. Pe vremuri insa, aceste cladiri erau mandria Constantei. Documentele oficiale consemneaza chiar ca in aceasta parte a orasului, lasata in paragina de atata amar de vreme, se afla si cea mai veche constructie din oras, care a rezistat vicisitudinilor anilor.
Ridicata inainte de 1857, de reprezentantii unei firme portuare englezesti, cladirea este in prezent aproape parasita, asteptand in zadar ca cineva sa se arate interesat de reabilitarea trecutului istoric al Constantei.
Putine lucruri se mai stiu, la ora actuala, despre cladirile vechi din municipiul Constanta si povestile pe care le adapostesc ele.
Si asta, nu atat pentru ca interesul pentru istoria regiunii a scazut considerabil, ci si pentru ca oamenii de cultura care se apleaca asupra subiectului, printre care trebuie mentionata si Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta, descopera ca multe dintre documentele ce consemnau istoria cladirilor reprezentative au disparut, devastate in razboaiele mondiale sau in timpul ocupatiei dintre ele.
Una dintre cladirile cu un trecut inseamnat este si „Casa Englezeasca”, cum este ea cunoscuta in prezent. Remarcabila datorita arhitecturii specifice, dar mai ales ca urmare a faptului ca a fost realizata din piatra, lucru nemaiintalnit in acele vremuri, „Casa Englezeasca” ascunde, in peretii ei, decenii de istorie.
"Strada pe care se afla aceasta cladire era cunoscuta ca fiind „Strada Englezeasca”. Acolo isi aveau cartierul general reprezentantii firmelor britanice, venite in tara noastra, inainte de 1857, pentru a realiza tronsonul de cale ferata Cernavoda - Constanta”, ne-a spus Doina Pauleanu.
Englezii, care au inceput lucr