Cladirile din centrul istoric al Bucurestiului au fost, ieri, zdruncinate de o actiune a reprezentantilor Protectiei Civile menita sa redea efectele pe care le-ar avea in zona un cutremur de 6,5 grade pe scara Richter. Au fost cladiri prabusite, morti si zeci de raniti, dar numai in imaginatia organizatorilor.
Doua ore, cat a durat spectacolul de pe strada Franceza, pompierii, jandarmii, politistii si voluntarii de la Crucea Rosie s-au jucat de-a salvatorii de vieti omenesti si de-a stinsul incendiilor, iar totul le-a iesit ca la carte. Realitatea e insa ca in cazul unui seism real, cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, efectele ar fi dezastruoase. Autoritatile din Capitala au admis ca dotarile de care dispune Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta sunt precare, iar Inspectoratul de Stat in Constructii nu a intocmit inca o baza de date viabila cu cladirile din Bucuresti care prezinta risc seismic. 300 de cladiri ar cadea la o zguduitura puternica In Capitala sunt circa 100 de autospeciale si aproximativ 20 de unitati de pompieri, dar din evaluarile facute pana acum de municipalitate, in Bucuresti sunt mai bine de 300 de imobile care prezinta risc seismic de gradul I si II. Expertii in constructii cred ca un cutremur mare ar face ravagii in Capitala.
"Dupa ce pamantul s-a oprit, s-a lasat o liniste apasatoare"
Nu doar expertii sunt de parere ca un seism cu magnitudinea celui care s-a produs in Romania in urma cu 30 de ani ar face ravagii, ci si cei care au simtit atunci cum pamantul fierbe. Fotoreporterul Libertatea, Gabriel Miron, este unul dintre martorii acelei experiente negre.
“Stateam la parter, pe bd. N. Balcescu. Ma uitam la un film, pe un program bulgaresc si am simtit cum incepe sa se miste fotoliul cu mine. Am iesit imediat din bloc si m-am oprit in mijlocul bulevardului. Ma temeam sa nu cada ceva din vreo cladir