Noul Cod penal, aflat in faza de proiect de aproape un an, a fost lansat ieri in dezbatere publica de Ministrul Justitiei, Monica Macovei. Proiectul se afla pe site-ul institutiei si oricine isi poate exprima parerea cu privire la modificarile propuse. Potrivit legii, dezbaterea publica ar trebui sa dureze maximum o luna, dar Macovei a estimat ca acest termen ar putea fi depasit cu aproape doua luni. Noul Cod penal prevede pedepse pentru demnitarii corupti si recidivisti.
Monica Macovei a mentionat ca "este un pas important in reforma justitiei. Modificarile facute apartin unor practicieni, cadre universitare si unor experti europeni care au ajutat Ministerul Justitiei sa elaboreze un Cod penal european. Sistemul de pedepse este unul modern si flexibil, care sanctioneaza o infractiune, dar care permite si integrarea in societate a celui care a comis o infractiune". Prin noua legislatie se intentioneaza introducerea unor noi institutii. Astfel, se va putea renunta la o pedeapsa daca prin aplicarea acesteia nu s-ar realiza scopul educativ. Proiectul legislativ urmareste cresterea rolului educativ al pedepselor in cazul minorilor care savarsesc infractiuni, intentionandu-se renuntarea la inchisoare pentru acestia in favoarea centrelor educative.
Creste functia publica a coruptului, creste si pedeapsa
Luarea de mita, de exemplu, "este incriminata intr-o varianta tip, care are acelasi continut ca in Codul penal in vigoare, si o varianta agravata determinata de calitatea persoanei in cauza, respectiv aceea de functionar public care ocupa o functie de demnitate publica". In expunerea de motive a noului Cod penal se precizeaza ca "ratiunea acestei reglementari este data de necesitatea sporirii exigentei fata de categoria acelor functionari publici care detin si exercita prerogative de putere importante pentru societate, iar coruperea acestora afec