Cornel Burtica, fost demnitar PCR, povesteste ce oferte de afaceri a primit, dupa 1990, de la Licio Gelli, fostul sef al masoneriei italiene si apropiat al lui Ceausescu.
Ghana, anii ‘90. Foarte bogata in aur, fosta colonie britanica din Africa isi deschide larg portile catre capitalul strain. O noua legislatie miniera atrage fluxuri de bani din toata lumea, de la corporatii occidentale pana la guvernul chinez.
Vietnam. In aceeasi perioada, comunistii de la Hanoi aplica "Doi Moi", o politica de reforma economica asemanatoare cu Perestroika. "Rosiii" nu renunta la putere, dar incurajeaza investitiile straine.
Arezzo, Italia, 1994. In vila sa din Toscana, o regiune cu traditie in prelucrarea metalelor pretioase, fostul mare maestru al lojii masonice Propaganda Due (P2) il primeste cu bratele deschise pe un fost demnitar comunist din Romania.
Licio Gelli era un vechi prieten al nomenclaturistilor de la Bucuresti, iar legaturile lojii sale cu Nicolae Ceausescu fusesera atat de stranse, incat multi se intrebau daca nu cumva dictatorul insusi facuse parte din
Intalnirea din "fortareata"
"Ce reduta avea! Cate usi automate, am ramas uimit!" Cornel Burtica, fost ministru al comertului exterior in regimul Ceausescu, a fost demnitarul care a intrat, in 1994, pe poarta "fortaretei" lui Gelli din Arezzo. Intalnirea dintre cei doi urma sa deseneze un triunghi al banilor Ghana-Vietnam-Italia.
In premiera, Burtica relateaza, pentru "Evenimentul zilei", detaliile acestei discutii de taina. "M-am trezit contactat de niste persoane interesate de la Florenza, sa intru in afaceri cu ei. Profitand ca am fost intr-o vizita de afaceri la Elektra SPA - firma cu care m-am asociat - m-au contactat si invitat la Florenza, la Hotel Castel. In acest loc, am constatat ca mai erau doar cateva persoane, foarte pu