Reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sustin ca incendiile care au devastat aproape 10.000 de hectare din delta nu au fost "chiar o catastrofa”.
Mai mult, conducerea ARBDD respinge ideea ca focurile ar fi fost provocate de persoane interesate de distrugerea biosferei, ci considera ca incendiile au fost provocate de localnici, din dorinta de igienizare a zonelor, iar scaparea lor de sub control este o consecinta a faptului ca satenii nu cunosc legislatia.
Pentru a preveni astfel de incidente, ARBDD considera ca ar trebui evitata masura arderii, ca metoda de curatare, in favoarea taierii stufarisului, care este, de altfel, mult mai profitabila. Incendiile izbunite in ultimele cinci luni in Rezervatia Deltei Dunarii i-au alarmat atat pe membrii ONG-urilor, cat si pe reprezentantii autoritatilor.
Conducerea ARBDD arata insa ca incendiile "nu sunt chiar o catastrofa pentru delta”, ele fiind provocate de multe ori, in scopul igienizarii zonelor cu stufaris. Amploarea pe care au luat-o incendiile s-a datorat insa, sustin reprezentantii Administratiei Biosferei, faptului ca localnicii nu i-au anuntat.
"Daca nu sunt exploatate, zonele stuficole se deterioreaza si trebuie sa intervenim. Drept pentru care, de foarte multe ori, localnicii incendiaza stuful pentru a curata zonele. In felul acesta, le transforma in pasuni, stiut fiind ca stuful tanar este cel mai bun furaj pentru animale. Problema este insa faptul ca localnicii din Delta Dunarii nu cunosc legislatia.
Ei au impresia ca aceste incendieri sunt interzise, drept pentru care nu ne anunta. Ele nu sunt interzise, din contra, sunt indicate, singura conditie este ca focurile puse sa fie supravegheate si sa fim si noi anuntati”, a aratat Grigore Baboianu, directorul executiv al rezerv