Alegem parlamentari europeni, se organizeaza sectii de votare, romanii vor merge la urne. Am auzit de zeci de ori aceste expresii, dar niciodata detalii despre ce inseamna alegerile pentru Parlamentul European. De aceea, impreuna cu Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, am reusit sa schitam un fel de ghid al acestor alegeri.
De ce votam? Pentru ca o data cu aderarea la UE Romania are dreptul sa aleaga 35 de parlamentari europeni si o lista de 10 rezerve. ”Titularii” celor 35 de posturi se vor muta, cel mai probabil, la Bruxelles pana in 2009, cand vor fi organizate noi alegeri. Vor avea indemnizatii impresionante, cabinete individuale, asistenti personali si weekend-uri libere, ca sa-si vada familiile. ”Candidatii trebuie sa fi implinit 23 de ani, iar partidul din care fac parte sa aiba o lista de cel putin 200.000 de sustinatori. Independentii au nevoie in schimb, de "numai" 100.000 de sustinatori”, ne-a explicat Mioara Mantale. Cand votam? Scrutinul a fost programat pentru 13 mai, asa ca, teoretic, avem destula vreme sa ne familiarizam cu noutatile pe care le aduce Legea 33/2007. Care sunt noutatile? Prima dintre ele consta in inlocuirea termenului de ”alegator” cu acela de ”cetatean resortisant”. A doua modificare e data de aparitia termenului ”alegator comunitar”. In plus, a aparut termenul de ”liste suplimentare, in alb”. Cum va fi buletinul de vot? Documentul va fi in format A5 si va avea cate o pagina pentru fiecare partid inscris. Pe pagina vor incapea lejer atat titularii , cat si rezervele.
Procedura de vot e aceeasi Cum votam? Procedura de vot este insa neschimbata pentru alegator. Acesta nu face nimic in plus fata de obicei: se legitimeaza, ia buletinul de vot si stampila, voteaza si introduce votul in urna.
Alegerile s-ar putea amana Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri amanarea discutiilor privind organizarea referendumuril