Absolut verde! Cea mai "internationala" editie din istoria de 79 de ani a premiilor Oscar - cu nominalizati de pe toate cele sase continente - a intrat deja in cartea de aur a Hollywoodului.
Cea mai "internationala" editie din istoria de 79 de ani a premiilor Oscar - cu nominalizati de pe toate cele sase continente - a intrat deja in cartea de aur a Hollywoodului, si va fi amintita pentru succesul unui regizor american, Martin Scorsese, care a castigat, in sfarsit, Oscarul pentru cea mai buna regie, dupa ani lungi de asteptari. Pelicula sa, "Cartita", a cucerit si trofeul pentru cel mai bun film al anului, la o categorie care parea deschisa oricarui rezultat. De partea cealalta, cele mai previzibile premii au fost cele pentru interpretare in rolurile principale: Helen Mirren si Forest Whitaker, care au intruchipat imperial pe ecran o regina europeana, respectiv un sef de stat african, si care au stralucit duminica seara la Teatrul Kodak din Los Angeles, ambii castigand, in premiera, mult ravnitele statuete.
Seara lui Marty
In momentul in care a pasit pe covorul rosu pentru parada dinaintea inceperii festivitatii, Martin Scorsese a spus, mai in gluma, mai in serios: "Ar fi cazul sa castig de data asta!". Dupa 26 de ani de asteptare si cinci nominalizari ramase nepremiate (pentru regia unor filme celebre, precum "Taurul furios", "Ultima ispita a lui Iisus", "Bandele din New York" sau "Aviatorul"), italo-americanul se afla pe cea mai nedorita lista la Hollywood: intr-o companie selecta, alaturi de alti mari regizori, multi-nominalizati, dar niciodata premiati, precum Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Robert Altman, Federico Fellini sau Stanley Kubrick.
Dar a fost sa fie, in sfarsit, seara lui Scorsese (Marty, dupa cum este el alintat de cei apropiati), regizorul new yorkez castigand - dupa cum se stie deja - Oscarul pentru "Cartit