Strainii sunt stresati, fie pentru ca muncesc prea mult, fie pentru ca sunt nemultumiti de conditiile de salarizare. Romanii in schimb sunt stresati pentru ca sunt obligati sa traiasca si sa-si desfasoare activitatea intr-un sistem unde domina haosul, dezordinea.
Specialistii din tara noastra sunt de parere ca e greu de facut o comparatie intre profesiile stresante din state unde economia functioneaza dupa alte reguli si Romania, unde sunt domenii in care guverneaza haosul. Salariatii de la noi sunt stresati la locul de munca in primul rand din cauza schimbarilor constante care intervin in desfasurarea activitatii.
In categoria „stresatilor“ intra medicii, angajatii din sistemul financiar, cei din comert, din administratie, dar si lucratorii din firmele de stat care au un statut incert. Psihiatrii spun ca printre meseriile stresante sunt si cele in care persoanele intra in contact direct cu oamenii.
Multora dintre noi ni s-a intamplat sa mergem sa ne platim impozitele, de exemplu, si sa dam peste un functionar public care mai ca nu ne-a luat la bataie pentru ca l-am deranjat. N-a contat ca noi vrem sa dam bani la stat.
Exista explicatii pentru astfel de comportamente, si anume ca acel contact permanent cu un public variat il face pe angajat sa-si piarda rabdarea din cauza uzurii psihice la care este supus.
De la munca la spital
Tot in grupul profesiilor care te pot duce la „balamuc“ intra si cele de pompier, politist, militar, dar si cea de ziarist. De cele mai multe ori, personalul care activeaza in astfel de domenii are de suferit din cauza faptului ca ia contact direct cu unele dintre cele mai grave evenimente. Stresul este multiplicat si de oboseala acumulata.
„Din pacate, in Romania, fisa profesionala este vag definita. Studiile de specialitate realizate in tarile dezvoltate nu pot fi ap