In conditiile in care legiuitorii cauta fel de fel de solutii pentru ca medicii sa-si poata achizitiona cabinetele in care profeseaza, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) le pregateste o "surpriza” medicilor veterinari.
Acestia si-au manifestat deja intentia de a modifica legea privind organizarea activitatii sanitar-veterinare, astfel incat cabinetele veterinare sa devina proprietatea autoritatii. Noua prevedere va da nastere insa la numeroase incurcaturi, in conditiile in care, la Constanta, majoritatea cabinetelor au fost cumparate deja.
Una dintre explicatiile plauzibile pentru care ANSVSA ar fi dispusa sa incurce itele legislative, ar fi faptul ca in acest fel, se va pune o piatra de temelie in procesul de transformare a medicilor veterinari in salariati ai autoritatii.
In plin proces de vanzare a cabinetelor medicale, presedintele ANSVSA, Marian Avram, vrea sa schimbe legislatia. Astfel, una dintre masurile pe care doreste sa le introduca in noua lege privind organizarea activitatii sanitar- veterinare, priveste trecerea cabinetelor veterinare, din domeniul privat al statului, in cel public.
Schimbarea statului atrage dupa sine imposibilitatea veterinarilor de a mai cumpara imobilele, dar in plus ele se vor afla in administrarea stricta a autoritatii.
Mai mult, propunerea legislativa aflata in lucru mai stipuleaza si faptul ca medicii, dupa ce au fost lasati fara cabinete veterinare, nu vor putea profesa decat daca „vor fi numiti medici veterinari oficial prin ordin al presedintelui Autoritatii”.
Desi noile modificari vor bulversa sistemul sanitar veterinar, care se va afla, in acest fel, la cheremul unui singur om, adica a presedintelui ANSVSA, motivatiile acestui