Marko Bela (56 de ani) tinde sa bata un record in politica romaneasca. Dupa ce la finele saptamanii trecute a fost reales presedinte al UDMR, Marko este pe cale sa devina cel mai longeviv sef al unei formatiuni "romanesti" care activeaza in plan politic dupa 1989 (daca n-ar fi avut intreruperi in "campul muncii", Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, ar fi detinut acest record).
Peste patru ani, cand in UDMR vor avea loc noi alegeri, Marko va fi petrecut deja 18 ani in fruntea Uniunii. Insa nici formatiunea pe care o conduce (UDMR nu este partid politic, ci o asociatie) nu se poate plange ca nu a batut un record greu de egalat: este la guvernare, neintrerupt, de 11 ani (din 1996) - chiar daca liderii Uniunii prefera deseori sa spuna ca nu au guvernat, ci au "ajutat" guvernarea.
Marko Bela a preluat conducerea UDMR in 1993 si de atunci a fost declarat castigator de-a lungul a patru randuri de alegeri in cadrul Uniunii. Ultima data, la finele saptamanii, a castigat fara a avea contracandidat. Adversarii sai din maghiarime - cel mai temut fiind pastorul reformat Tokes Laszlo - nu au forta sa-i faca fata. Abil, diplomat, puternic - Marko controleaza practic toti banii care sunt distribuiti in regiunile maghiare, fie ca este vorba despre fonduri guvernamentale sau neguvernamentale - liderul UDMR nu are rival. "ONG-ul" care este pana la urma Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a sustinut guverne si ar putea crea crize importante daca ar vrea. Guvernarea PSD dintre 2000 si 2004 ar fi fost mult mai dificila fara formatiunea maghiara, iar cea actuala, imposibila.
"Nu voi uita de unde am plecat si ca am fost impreuna in 1989 intr-o maniera in care poate ca niciodata n-am fost noi, maghiarii din Transilvania. Acea unitate trebuie sa ne reprezinte mai departe", a sustinut Marko, la finele saptamanii, dupa realegerea in fruntea formatiunii pentru cel d