Tia Serbanescu . "Miza bataliei este Romania. Controlul total asupra ei". "Faptul ca intelectualii au decis sa iasa in strada arata gravitatea situatiei in care ne aflam".
- La finalul unei luni politice agitate, am asistat la un eveniment rar: intelectualii au iesit in strada, pentru a-si exprima sustinerea fata de ministrul justitiei, Monica Macovei, dar si fata de presedintele Basescu. Ce inseamna acest lucru?
- Este un semnal important pe care il da societatea civila fata de evenimentele ultimelor saptamani si fata de modul in care se comporta clasa politica in acest moment. Desi pare un mod anacronic de a se manifesta, pentru ca iesitul in strada apartine mai curand perioadei tulburi a anilor `90, este un semnal extrem de important, care subliniaza gravitatea evenimentelor recente, si ma refer aici, in primul rand, la motiunea anti-Macovei si la demersurile de suspendare a presedintelui. Daca intr-o atmosfera politica normala, demersurile pentru suspendarea unui ministru sau chiar a presedintelui tarii intra in regulile jocului democratic, ceea ce s-a petrecut luna trecuta depaseste cu mult regulile acestui joc. Vreau sa spun ca, de fapt, am asistat nu numai la un atac la persoana in Parlamentul Romaniei, ci si la un atac impotriva reformelor initiate de Monica Macovei. Aceste reforme, care au constituit o buna parte din conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca Romania pentru a intra in Ue, pur si simplu au inceput sa deranjeze oligarhia politico-financiara, bine reprezentata in partidele din opozitie, dar si, partial, in partidele puterii. Asa se explica respingerea pe banda a masurilor luate de ministrul justitiei pentru curatarea mediului politic, masurile anticoruptie, masurile pentru controlul averilor demnitarilor si altele. Simtindu-si puse in pericol interesele si privilegiile, aceasta clasa politica a trecut la atacul direct impot