Documente:
Proiectul PSD
(05.03.2007) PDF
Proiectul PC
(05.03.2007) PDF
Proiectul lui Paul Pacuraru si Ioan Mortun
(05.03.2007) PDF
Protectul lui Tiberiu Vladislav si Emil Tocaci
(05.03.2007) PDF
PNL, PSD si PC sunt singurele partide care au depus, de-a lungul timpului, initiative legislative pe tema schimbarii sistemului electoral. Fiecare formatiune politica are, insa, o viziune diferita despre ce inseamna asa-numitul vot uninominal. Cea mai radicala schimbare e propusa de PSD, care vrea ca fiecare senator si deputat sa fie votat direct.
Proiecte liberale
Potrivit bazei de date a Senatului, reprezentantii PNL au avut doua initiative legislative majore prin care cereau schimbarea sistemului electoral.
Una dintre ele le apartine lui Paul Pacuraru si Alexandru Ioan Mortun, a fost depusa in 1998 si respinsa de Senat in 2002, dupa ce nici Guvernul nu a avizat-o favorabil.
Prevederi:
- alegerea deputatilor in continuare pe liste.
- alegerea senatorilor prin vot majoritar cu doua tururi de scrutin.
- norma de reprezentare: 70.000 de persoane pentru deputati si 160.000 pentru senatori.
- candidaturile pentru Senat se depun doar de catre partide, formatiuni politice sau coalitii ale acestora.
- o persoana poate candida intr-o singura circumscriptie electorala, fie pe listele pentru Camera Deputatilor, fie uninominal pentru Senat. In caz contrar, candidatura e nula.
- turul doi, in cazul alegerilor pentru Senat, are loc in duminica imediat urmatoare primului tur.
- formatiunea care l-a propus pe candidatul pentru Senat trebuie sa treaca pragul electoral pentru ca acesta sa fie validat in functie.O alta initiativa a fost depusa tot in 1998, de liberalii Tiberiu Vladislav si Emil Tocaci, fi