Autoritatile romane vor aborda prudent procesul de aderare la zone euro, in pofida recomandarilor Bancii Centrale Europene privind trecerea mai rapida la moneda unica, potrivit guvernatorului BNR, citat de cotidianul Financial Times.
Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in ianuarie, ar putea indeplini criteriile de la Maastricht privind adoptarea monedei europene mai devreme decat s-a estimat initial, dar Isarescu vrea sa evite adoptarea euro inainte de "convergenta reala", a afirmat Isarescu.
"Adoptarea euro pare o decizie simpla, dar este una complicata, si trebuie sa realizam un echilibru intre a fi ambitiosi si a fi realisti", a spus guvernatorul BNR.
Romania, care inregistreaza o crestere importanta a investitiilor straine de portofoliu dupa aderare, vrea sa previna o evolutie similara celei din Ungaria, unde banca centrala a fost nevoita sa amane de doua ori termenul fixat pentru trecerea la euro, ceea ce a nemultumit investitorii si a provocat deprecierea forintului, a adaugat Isarescu.
FT noteaza ca Isarescu a relatat cu satisfactie o intalnire recenta cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a sugerat ca Romania ar putea stabili un obiectiv mai ambitios, referitor la adoptarea euro mai devreme de 2014, intreband: "De ce nu sunteti mai ambitiosi?". Guvernatorul bancii centrale romanesti i-a raspuns ca trecerea la euro doar pe baza criteriilor tehnice de la Maastricht este periculoasa.
"Daca vorbim numai de convergenta nominala, Romania poate realiza acest proces pe termen scurt. Dar, in lipsa unei convergente reale, (adoptarea euro - n.r) este, in mod clar, nefavorabila Romaniei", a afirmat Isarescu pentru FT.
Pentru a adopta euro in 2014, Romania ar trebui sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite in tratatul de la Maastricht si sa intre in asa-numitul Mecanism European al Ratelor de Schimb (ERM II)