Istoria se repeta: si in primavara anului trecut pietele emergente au cazut in bloc, ca urmare a conjuncturii globale.
Unda de soc provocata de prabusirea cu 10% intr-o singura zi a pietei de capital chineze a ras din conturile actionarilor companiilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste un miliard de euro saptamana trecuta.
Capitalizarea BVB a atins vineri 22,7 miliarde de euro fata de aproape 24 de miliarde de euro cu o saptamana in urma.
Pierderile de la Bucuresti sunt insa nesemnificative fata de cele de pe plan mondial, care au fost estimate la 1.000 de miliarde de dolari (circa 740 de miliarde de euro) doar in ziua in care piata din China s-a prabusit, scaderile continuand ulterior.
Totul a inceput cu o declaratie a oficialilor chinezi, care au spus ca vor lua masuri impotriva unor practici nelegale de pe piata de capital locala, practici care contribuisera insa in ultimii ani la cresterea valorii actiunilor.
Anul trecut actiunile chinezesti adusesera un castig mediu de peste 100%.
Scaderea ce a urmat declaratiilor autoritatilor din China s-a raspandit rapid, in Hong Kong sau Singapore, ajungand apoi pe pietele europene si pe cea americana. Bursele americane, care mergeau de cateva luni din maxim in maxim, au avut cea mai neagra saptamana de dupa cea care a urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.
Desi marea majoritate a pietelor internationale au reactionat in aceeasi zi, Bursa de la Bucuresti nu a dat in prima instanta senzatia ca ar fi afectata. Majoritatea actiunilor, cu exceptia SIF-urilor, au incheiat sedinta de marti cu cresteri solide. Scaderile au inceput insa la Bucuresti de miercuri, cand pietele externe incepeau sa dea semne ca isi revin. Dupa ce joi preturile actiunilor de la Bucuresti incepusera sa se stabilizeze, ultima zi a saptamanii a venit cu un nou val de scaderi,