Profesorul universitar Mircea Cinteză a precizat, luni, pentru NewsIn, că la majoritatea examenelor din timpul facultăţii de medicină există, pe lângă examenele orale şi probe scrise pe baza cărora se poate face dovada notelor pe care le obţin studenţii, de aceea a considerat că acuzaţiile pe care le-au formulat studenţii din Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) potrivit cărora pentru a trece examenele, studenţii medicinişti pot da mită între 200 şi 1500 de euro, trebuie dovedite.
Profesorul Cinteză a precizat că luarea de mită este de domeniul penal şi a subliniat că ceea ce au semnalat, luni, studenţii trebuie verificat. "Suntem interesaţi de aceste aspecte care vizează luarea de mită în facultăţile de medicină, de aceea îi invităm pe studenţi să ne ajute pentru realizarea unor flagrante", a spus Cinteză.
Profesorii care vor fi dovediţi că iau mită vor suferi, nu doar consecinţele legale, ci şi pe cele administrative, pe care le vor aplica conducerile universităţilor, a continuat Cinteză.
Totuşi, profesorul a insistat asupra faptului că absolvenţii de medicină educaţi în România au un nivel de cunoştinţe comparabil cu cel al absolvenţilor străini şi a adăugat că în fiecare an, 20 la sută dintre aceştia aleg să-şi practice meseria în Statele Unite, de unde nu se mai întorc. În opinia sa, acest lucru dovedeşte faptul că examenele din timpul facultăţii nu sunt trecute prin intermediul unor ilegalităţi.
Conform unui clasament realizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), cea mai costisitoare mită se dă la facultatea de medicină, unde sumele plătite de un student pentru promovarea unui examen variază între 200 şi 1.500 de euro, Pe următorul loc se află facultăţile de drept, unde un examen costă până în 300 de euro şi inginerie, între 50 şi 300 de euro, arată un comunicat UNSR remis, luni, agenţiei NewsIn. La f