Ridicarea unui bloc nou pentru a fi vindut ulterior poate fi o afacere foarte buna pentru persoanele care au sume mari de investit. Cererea este mare, iar singura taxa care se va plati este impozitul pe tranzactie.
Marii developeri si proprietarii de apartamente din blocurile construite inainte de 1989 au un concurent redutabil: investitorii persoane fizice. Acestia ridica blocuri in regie proprie pe care ulterior le vind. Pot sa practice un pret mai mic deoarece la acesta nu se adauga TVA si nici nu platesc impozit pe profitul obtinut, ci doar impozitul pe tranzactia imobiliara.
Investitia este destul de mare, dar cei care au deja o suma consistenta o pot completa printr-un credit bancar. Profitul obtinut intr-un timp relativ scurt este un stimulent chiar si pentru alegerea unei astfel de variante. Interes exista deja. „Sint persoane fizice care tatoneaza aceasta piata.
S-au facut deja oferte pentru persoane fizice care au un capital si vor sa construiasca“, spune Octavian Ungurean, arhitect la compania Trilitica. „Exista astfel de proiecte. Este vorba, de regula, despre cladirile de talie mica, S+P+4-5 etaje, cu doua-patru apartamente pe nivel, in general cu doua-patru camere“, spune Alexandru Petrescu, Managing Partner la compania Esop.
Etape necesare
Inainte de achizitionarea terenului este indicat sa se stabileasca dimensiunile viitorului bloc. De aceea, este indicat sa se consulte un arhitect pentru a se contura o solutie preliminara. Urmeaza primul pas din punct de vedere legal, si anume solicitarea certificatului de urbanism pentru terenul ales.
Este indicat ca acesta sa fie solicitat inainte de achizitionarea suprafetei respective, deoarece este posibil ca reglementarile urbanistice sa nu permita ridicarea unui imobil cu un astfel de regim de inaltime in acea zona.
Prin acest a