Dr. Alexandru Ioan Suciu. Medic primar boli interne si gastroenterologie, doctor in stiinte medicale. "Forta legumelor este maxima primavara".
Nu e prima data cand laudam spanacul si ceapa verde.
Dar faptul ca ele sunt recomandate de un specialist o sa le ridice valoarea
- Iesim din iarna captusiti de grasimi, cu colesterolul marit, apatici si depresivi. Cum ar trebui sa ne comportam alimentar primavara, ca sa ne regasim energia?
- Primavara a fost asociata intotdeauna cu regenerarea, cu reinnoirea, iar omul nu poate fi separat de natura, asa ca si el urmeaza acelasi proces de regenerare, de reintinerire. Am trecut peste atatea sarbatori (Craciun, Revelion, sfinti), iar oamenii au petrecut la mese imbelsugate, s-au intoxicat cu alcool si si-au imbacsit organismul cu substante de provenienta animala, foarte nocive pentru organism. Bine ca a venit primavara! Aceasta este perioada optima pentru dezintoxicare, iar in acest sezon trebuie sa apelam la bogatia de verdeturi si de legume care au aparut in razele blande ale soarelui, pe campuri sau in curtile taranilor. Voi enumera in continuare numai cateva din plantele-medicament pe care primavara ni le scoate in fata:
Papadia: Prin compusii vegetali pe care-i contine, stimuleaza secretia biliara, normalizeaza circulatia sanguina, stimuleaza pofta de mancare, are actiune diuretica si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Inainte de aparitia florilor, din care putem prepara ceaiuri, se pot folosi tijele sau frunzele proaspete. Planta trebuie consumata in ziua in care a fost culeasa sau la maximum 24 de ore dupa aceea, daca este pastrata la rece (in frigider), in pungi inchise ermetic.
Tulpinile proaspete - se consuma zilnic 2-3 tije inaintea meselor principale (se mesteca bine inainte de a fi inghitite). Frunzele proaspete - se consuma circa 50 g pe zi, cate o mana de frunze fragede