Mitingul organizat de sase Ong-uri, marti, 27 februarie a.c., in sprijinul ministrului Justitiei, d-na Monica Macovei, a starnit, chiar inainte de a se desfasura, reactii disproportionate.
Medii care, pana nu demult, aveau un oarecare prestigiu pentru obiectivitatea informatiei si seriozitatea comentariilor, s-au dezlantuit furibund, atacand un eveniment, la urma urmei, normal in orice tara democratica: niste organizatii civice isi expun public punctul de vedere asupra unor acte cu rezonanta pentru societate in ansamblul ei. Este vorba, in cazul de fata, de actiunile ministrului Justitiei, care a initiat o serie de initiative pentru stoparea coruptiei, fenomen de proportii inimaginabile in Romania, proaspat membra a Ue. Monica Macovei a propus infiintarea Ani (Agentia Nationala pentru Integritate), menita sa controleze amestecul mafiot dintre interesele politice si cele economice ale inaltilor demnitari romani, si a emis Ordonanta Diicot, acceptata de guvern, ce vizeaza cresterea independentei Justitiei. Initiativele ministrului au fost dur amendate, in primul rand de catre cei interesati, parlamentarii, care au depus - si validat - in Senat o motiune simpla impotriva sa. Faptul ca motiunea a fost votata, in secret, si de parlamentari ai puterii a fost, prin sine, graitor, demonstrand ca plaga coruptiei se intinde la nivelul intregii clase politice, nefiind specifica doar unui partid sau altuia. Ong-urile care au organizat manifestatia au vrut sa atraga atentia opiniei publice asupra gravitatii fenomenului, a unirii clasei politice, pe baza unor interese de casta, impotriva primei incercari serioase din Romania postcomunista de a stopa o plaga ce limiteaza orice acces la normalitatea democratiei.
Mitingul a starnit, asa cum am spus, furibunde reactii de intampinare. Un cotidian a desemnat Ong-urile organizatoare drept marionete ale puterii, minimaliz