La iniţiativa Colegiului Medicilor din România (CMR), recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a luat decizia de a mări perioada în care un pacient îşi poate schimba medicul de familie de la trei luni la şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia.
Astfel dacă suntem nemulţumiţi de serviciile medicului de familie, nu putem renunţa la serviciile acestuia mai devreme de şase luni de la data înscrierii pe listă. Această hotărâre are ca scop stoparea migraţiei pacienţilor, fenomen care a luat amploare în ultimul timp. Multe persoane s-au obişnuit să-şi schimbe frecvent medicul de familie, nemulţumiţi fiind de perioada lungă de aşteptare în faţa cabinetului, sau enervaţi de faptul că medicul nu ascultă de recomandările lor atunci când vine vorba de prescrierea tratamentului. În urma mai multor sesizări primite de la medicii de familie din ţară, CMR a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mărirea perioadei în care un pacient îşi poate schimba medicul de familie de la trei luni la şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia.
Procedura schimbării medicului de familie
"Asiguratul adresează o cerere doctorului pe lista căruia vrea să se înscrie, precizând numele de la care pleacă. După înregistrarea cererii, doctorul de familie care îl primeşte are obligeţia de a anunţa în scris, în maxim 15 zile lucrătoare, doctorului de familie de la care a plecat asiguratul, precum şi Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţii contractuale. Fişa medicală a pacientului va fi transmisă noului medic de familie al acestuia, iar o copie a acestei fişe va fi pastrată de cabinetul medical vechi, cel puţin un an de la plecarea acestuia", aceştia sunt paşii schimbării medicului de familie, explică Foris Ştefan, medic de familie. (I.O.)
La iniţiativa Colegiului Medicilor din România (CMR), recent de Casa Naţională de Asig