Clădirile noi vor avea obligatoriu, începând din acest an, certificate energetice care vor oferi date despre starea clădirii din punct de vedere termic şi despre gradul de utilizare a căldurii, au anunţat luni reprezentanţi din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Se vor elibera certificate energetice atât pentru clădirile de locuit cât şi pentru clădiri de birouri, şcoli, grădiniţe, spitale, hoteluri, care se construiesc, sunt vândute sau închiriate.
Certificatul de performanţă energetică va fi valabil timp de zece ani de la data emiterii. Imprtant este şi faptul că, începând cu 2010, proprietarii nu vor mai putea vinde sau închiria locuinţele dacă acestea nu au certificatele energetice.
Vestea bună pentru proprietarii de imobile din Sighişoara şi din zonă este că eliberarea certificatelor energetice se va face gratis timp de trei ani, adică atâta timp cât Agenţia pentru Managementul energiei va fi finanţată din fonduri europene.
Această agenţie a fost înfiinţată în 2006 la Sighişoara în cadrul unui proiect multinaţional finanţat prin programul "Intelligent Energy-Europe" al Uniunii Europene. Ea funcţionează acum ca şi serviciu public de interes local , într-un birou repartizat la fostul Club al Tineretului.
Proiectul Agenţiei pentru managementul energiei a avut un un buget de 117 000 euro, obiectivul Agenţiei în zona deservită (Sighişoara-Cristurul Secuiesc – Odorheiul Secuiesc) fiind de la bun început "eficientizarea energetică a clădirilor, respectiv eliberarea certificatelor de eficienţă energetică cerute de comunitatea europeană.
Directorul Agenţiei, Mihai Maior declara în urmă cu circa trei luni că -din punct de vedere al dotării- angajaţii vor dispune de o termocameră (aparat asemănătotor unei camere de filmat) care poate depista cu precizie în încăperi locurile pe unde "se pierde căldură" .
Pe baz