Este greu, aproape imposibil, pentru orice om sau institutie sa faca o evaluare globala a tuturor „produselor“ purtand marca Eminescu, de la publicarea primei sale poezii, in revista „Familia“ a lui Iosif Vulcan (25.02.1866), pana astazi.
Sunt 141 de ani de circulatie neintrerupta, timp in care numele sau nu s-a estompat nicio clipa. Iar in toti acesti ani au aparut zeci de mii de carti, ale multor mii de autori care s-au laudat ca l-au cunoscut pe Eminescu, au inventat amintiri despre el, l-au judecat, l-au adjudecat, l-au contestat.
Nu ne putem face o imagine in date si cifre despre Eminescu, decat pornind de la singurul reper serios de evaluare a circulatiei poetului national din secolul XIX pana in secolul XXI - biblioteca Eminescu, constituita la Botosani, din donatia renumitului bibliofil Ion. C. Rogojanu.
Este vorba de 8.000 de titluri de carti de si despre Eminescu, la care se vor adauga, in viitorul foarte apropiat, alte (cel putin) 7.000 de unitati biblioteconomice.
In 16 ani, pretul lui Eminescu a crescut de 40 de ori
Printre cele 8.000 de titluri donate de Ion C.
Rogojanu se numara toate cele 11 editii de „Poesii“ de Eminescu ingrijite de Titu Maiorescu (din care Perpessicius si Calinescu nu vazusera decat sase), cele 17 volume ale editiei Perpessicius, editii in limbi straine, dintre care unele sunt unicat in Romania, editii bibliofile aparute in tara si in strainatate, editii omagiale, toate aparitiile reprezentative de exegeza eminesciana etc.
La acestea se adauga carti rare, din timpul vietii poetului (ex. „Lepturariul“ lui Arune Pumnul), revistele „Convorbiri literare“ si „Familia“, din timpul vietii poetului, doua editii ale Almanahului „Romania Juna“, aparute la Viena in 1884 si 1888 etc.
Sunt insa doar cateva exemple. In 1989, Rogojanu a purtat o adevarata „lup