Cu toate ca, de mai bine de doi ani, judetul Constanta este lovit de inundatii puternice, autoritatile ignora in continuare pericolul. Desi sunt deficitari din punctul de vedere al dotarilor, primariile comunelor cu grad ridicat de risc mizeaza pe experienta acumulata din anii precedenti. In ultimii ani, din cauza viiturilor, cateva persoane si-au pierdut viata si peste 1.000 de locuinte au fost distruse.
Autoritatile locale au ramas in continuare deficitare din punct de vedere al pregatirii in caz de inundatii. Cu toate ca ploile si viiturile puternice se apropie treptat de Dobrogea, pana in momentul de fata singura masura decisiva luata pentru limitarea distrugerilor a fost constituirea comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Prim-adjunctul inspectorului-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea", colonel Neculai Coman, a declarat ca de la inceputul acestui an au avut loc mai multe intalniri cu responsabilii cu protectia civila de la toate primariile din judet, "cursuri" la care au fost instruiti referitor la modul de gestionare a situatiilor de criza. Pana in momentul de fata, nu se poate spune cu certitudine ca, in cazul unei calamitati, se va reusi limitarea dezastrului.
"Avand in vedere experienta acumulata din anii trecuti, pot spune ca in prezent viteza de reactie a celor responsabili este mult mai mare, lucru care poate face diferenta intre viata si moarte", a mentionat Neculai Coman. Insa, chiar daca responsabilii din majoritatea localitatilor sustin ca, fata de anii trecuti, sunt mai dotati pentru a face fata in caz de urgenta, posibila retraire a episoadelor din anii anteriori lasa un gust amar edililor.
Conform reprezentantilor ISU "Dobrogea", formarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta a fost realizata de primari doar dupa ce au fost obligati de o hotarare a Consiliului Local. Avand in vedere ca pana i