(Foto: Expresul de Sud)
Pe langa ideea programului si banii pentru cofinantare, etape care reprezinta adevarate provocari, lista documentelor necesare contractarii unui proiect din fonduri europene da ameteli potentialilor beneficiari. Ministerul Finantelor Publice a publicat, cu titlu orientativ, nu mai putin de 13 tipuri de acte necesare, in afara proiectului propriu-zis.
Autoritatile, fie ele locale sau centrale, ii indeamna in permanenta pe romani sa faca proiecte, cat mai multe proiecte, pentru ca procentul de absorbtie a fondurilor europene sa nu fie unul rusinos la finele perioadei bugetare de 7 ani a Uniunii.
Piedicile din calea unei finantari de succes sunt, insa, mai numeroase si mai puternice decat orice incurajare: scrierea proiectului - care e musai sa se incadreze intocmai in anumite tipare, teancul de acte si documente cerute, inflexibilitatea evaluarii proiectelor, cofinantarea - inamicul numarul unu al beneficiarilor, dar si complexitatea procesului de evaluare si aprobare a investitiei.
Multi dintre potentialii beneficiari renunta la ideea unui proiect inainte de a ajunge la scrierea lui. Experienta finantarilor din fondurile de preaderare este graitoare in acest sens. “Mi-am dorit foarte mult o ferma pentru albine. Stiam din copilarie cum merge treaba cu extrasul mierei si cu ingrijitul albinelor.
M-am interesat la SAPARD de ce anume am nevoie pentru a beneficia de finantare, dar am renuntat imediat dupa aceea. Mi-a lasat un gust amar toata experienta. Acum sunt convins ca numai cei care au deja multi bani si relatii pe la toate acele institutii de unde aveam nevoie de aprobari au putut sa beneficieze de fonduri“, sustine craioveanca Maria Prezbiceanu din propria experienta.
Accesul la fondurile structurale este chiar si mai dific