O problema spinoasa la ora actuala pentru tinerii care vor sa-si achizitioneze un apartament, data fiind escaladarea cererii de locuinte si oferta redusa pe piata imobiliara, o reprezinta identificarea celei mai avantajoase surse de finantare. Exista doua posibilitati, ambele oferite de banci: creditul cu economisire si creditul clasic.
Pe piata exista doua banci care ofera credite in lei doar dupa o perioada obligatorie de economisire de 18 luni. Este vorba despre Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVBpl). Dobinzile sint fixe pe toata perioada contractului, la creditare (6% la RBL, 5,9% sau 4,5% la HVBLpl), dar si la economisire (la RBL 3%; HVBLpl: 4,5% in primii doi ani, 3% in urmatorii pentru dobinda la credit de 5,9% si 2% pentru dobinda de 4,5%). La RBL exista si o varianta intermediara, care presupune economisire doar pe o perioada de trei luni, conditie in care creditul se acorda cu o dobinda mai mare, de 7,5%.
Cea mai mica dobinda de pe piata la ora actuala pentru creditele imobiliare si cele de nevoi personale este cea oferita de Volksbank, de 5,95%, pe o perioada maxima de 30 de ani. Dobinda se inscrie intr-o oferta promotionala, care a fost valabila pina la sfirsitul lunii februarie.
Perioadele de acordare la creditele clasice ajung pina la 35 de ani.
La HVBLpl, in functie de nivelul sumei depuse si frecventa de economisire, perioada de rambursare a imprumutului poate ajunge pina la 20 de ani. In cazul RBL, exista varianta rapida (cu rambursare in 7 ani), standard (11 ani) si moderata (14 ani).
Daca tinem cont ca sumele imprumutate in sistemul economisire creditare sint mici, termenul mai mic reprezinta un dezavantaj.
La RBL, suma medie la care se incheie contractele de economisire creditare este de 5.500 de euro echivalent, ceea ce presupune un credit de ci