Cel puţin 100 de persoane, între care şi copii, au murit in urma unui seism care s-a produs marţi în insula indoneziană Sumatra. Cutremurul, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 33 de kilometri şi a fost resimţit până în Singapore şi Malaiezia.. Sute de clădiri au fost avariate, regiunea cea mai afectată fiind în centru-vestul insulei Sumatra, populată de Minangkabau, etnie cu putere economică mare din arhipelagul indonezian. Minangkabau, musulmani pioşi, sunt celebri pentru ţesăturile lor, casele cu acoperiş în formă de corn de bivol şi tradiţia de filiaţie maternă: femeile sunt proprietarele terenurilor şi bunurilor, iar copiii poartă numele mamelor şi nu ale taţilor lor. Locuitorii din zonele afectate au părăsit panicaţi clădirile în care se aflau, iar în spitale au fost internate numeroase persoane cu oase rupte şi tăieturi. Sute de persoane plângând au fost evacuate. Cutremurele sunt dese în Indonezia, un arhipelag format din 17 mii de insule care se află de-a lungul unei centuri cu o intensă activitate volcanică şi seismică, numită "cercul de foc al Pacificului".
Un seism de 6,2 grade care a zguduit insula Java, în luna mai 2006, a făcut 5 700 de victime şi a distrus mii de locuinţe, în zona Yogyakarta.
De asemenea, în 26 decembrie 2004, un seism puternic care s-a produs în nordul insulei Sumatra a generat un tsunami care a provocat moartea a 168.000 de persoane în Indonezia şi a altor 50.000 în bazinul Oceanului Indian.
Ioan BUTIURCĂ
Cel puţin 100 de persoane, între care şi copii, au murit in urma unui seism care s-a produs marţi în insula indoneziană Sumatra. Cutremurul, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 33 de kilometri şi a fost resimţit până în Singapore şi Malaiezia.. Sute de clădiri au fost avariate, regiunea cea mai afectată fiind în centru-vestul in