Mitul aderarii la Uniunea Europeana a avut efecte deloc benefice asupra preturilor apartamentelor vechi. Potrivit analistilor pietei autohtone, preturile de pe acest segment date publicitatii nu sunt conforme cu realitatea.
Conform lui Alexandru Bursuc, reprezentant al companiei DTZ Echinox, preturile apartamentelor vechi, afisate in diferite publicatii, nu sunt relevante deoarece numerosi proprietari au umflat artificial valoarea caselor din noiembrie 2006, pe fondul aderarii la Uniunea Europeana, citeaza NewsIn.
In pofida cresterilor de 3% de pe hartie de pana in prezent, preturile apartamentelor din blocurile ceausiste au ca pret real unul cu pana la 0,5% mai mic decat cel practicat. Acest lucru se explica prin faptul ca multi proprietari reduc pretul in momentul negocierii, a subliniat consultantul DTZ Echinox.
Parerea cum ca preturile apartamentelor au crescut pe fondul alaturarii la statele europene, fapt catalogat drept o scumpire artificiala este sustinuta si de compania Regatta. Analistii Regatta considera ca scumpirea pusa in seama aderarii care s-a resimtit in preturile apartamentelor rezidentiale nu este doar produsul Uniunii. Scumpirea materialelor de constructie, cat si a salariilor din acest sector au alimentat ridicarea nivelului preturilor. Cele mai cautate locuinte sunt garsonierele si apartamentele, sustin analistii companiei Regatta, fapt pus pe seama preturilor relativ mai mici per ansamblu.
Nordul Capitalei nu se dezminte
Preturile apartamentelor rezidentiale a crescut doar anul trecut cu aproximativ 30%. Dintre zonele cele mai solicitate, nordul Capitalei isi mentine pozitia de lider. Astfel, in zona de nord un metru patrat se vinde contra sumei de aproximativ 1.200 euro, la care se adauga TVA. Principalele locatii din nord sunt Pipera, zona 2 Cocosi, Soseaua Bucuresti - Targoviste.
Cei mai mul