Delegatia Fondului Monetar International aflata in Romania din 21 februarie, pentru consultarile anuale cu autoritatile romane pe marginea evolutiei economiei romanesti, a facut o serie de constatari, date astazi publicitatii, raportul final urmand sa fie prezentat la sfarsitul lunii mai.
Nivelul cotei unice de impozitare de 16 la suta adoptat de Romania este prea redus si ar putea determina scaderea veniturilor bugetare, apreciaza expertii FMI.
Pentru 2007, FMI prognozeaza un deficit de cont curent de 12% din PIB. In 2006 balanta de plati a Romaniei a inregistrat un deficit de 10,3% din PIB, iar in 2005, de 8,4% din PIB.
FMI considera ca deficitul bugetar de 2,8%, prognozat pentru 2007 prin proiectul de buget, nu este 'potrivit' si estimeaza ca nivelul acestuia va creste pana la 3,7-3,8% din PIB, din cauza cheltuielilor salariale care sunt subestimate la 4,3% din PIB, evaluare generata de majorarile salariale operate dupa aprobarea bugetului.
In acest context, FMI recomanda Romaniei un deficit bugetar de maxim 1% din PIB in 2007 si orientarea politicilor fiscale spre reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor bugetare.
In opinia sefului misiunii institutiei financiare internationale, Emmanuel Van Der Mensbrugghe, cheltuielile bugetare au crescut rapid in ultima parte a anului trecut, iar Romania trebuie sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor in 2007.
"Credem ca Guvernul poate sa ia masuri pentru e evita depasirea nivelului de 3% din PIB. Cateva elemente in buget cresc intr-un ritm foarte rapid, iar Guvernul poate interveni prin reducerea cheltuielilor", a declarat Mensbrugghe.
Delegatia FMI si-a exprimat scepticismul privind continuarea evolutiilor pozitive din Romania si in 2007.
"Nu se poate conta pe faptul ca o confluenta de factori pozitivi car