Cresterea economica a Romaniei se va situa in acest an la un nivel de 7.7% cu 0.7% mai putin decat in anul precedent, anticipeaza delegatia Fondului Monetar International prezenta la Bucuresti. De asemenea, Emmanuel van der Mensbrugghe, seful misiunii FMI, atrage atentia ca majorarile salariale ar putea periclita nivelul inflatiei.
Referitor la decizia BNR de a elimina restrictiile la acordarea de credite catre populatie, seful FMI a precizat ca e o masura conforma normelor europene, insa indeamna la o supraveghere stricta a bancilor comerciale.
„Estimarile FMI referitoare la cresterea economica sunt destul de ridicate intrucat exista indicii ca avansul economic va continua si in 2007”, a spus seful delegatiei FMI.
Fondul Monetar International anticipeaza ca deficitul de cont curent va urca in acest an la 12% din PIB, comparativ cu doar 10.3% in 2006.
"Romania nu se confrunta cu riscuri macroeconomice foarte importante, insa deficitul de cont curent ramane o sursa de ingrijorare", a precizat van der Mensbrugghe.
Nici deficitul bugetar nu pare sa fie un capitol destul de bine stapanit de Guvern. Astfel reprezentantii FMI considera ca nivelul acestuia va atinge pragul de 3.8%, mai mult cu un procent decat cel calculat de autoritati.
Motivele invocate de Emanuel van der Mensbrugghe, sunt estimarile mult prea mari referitoare la incasarile bugetare si estimarile nerealiste referitoare la cresterile salariale.
FMI indeamna la precautie in acordarea de credite de consum
Decizia BNR de a relaxa conditiile de creditare este privita ca un lucru firesc de FMI.
„Relaxarea conditiilor de creditare este o masura normala o data cu aderarea tarii la Uniunea Europeana si mai ales intr-o economie aflata in crestere”, spune van der Mensbrugghe
Cu toate acestea, expertii c