Declinul pietelor de capital din Asia a continuat si in sedinta de luni, in pofida comentariilor favorabile ale directorului Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, privind cresterea economiei mondiale. Astfel, au fost alimentate temerile potrivit carora impactul acestei evolutii asupra pietelor internationale va fi mai puternic decat au estimat initial traderii. "Investitorii au sperat ca pietele de capital nu vor inregistra variatii semnificative saptamana aceasta, dar bursele asiatice au continuat sa scada, ceea ce agita spiritele", a afirmat Dariusz Kowalczyk, analist la firma CFC Seymour din Hong Kong, citat de Mediafax. Indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo a scazut cu 3,34% la inchiderea sedintei de luni, aceasta fiind cea mai mare depreciere din ultimele noua luni.
Pe parcursul sedintei, investitorii au continuat sa renunte la actiunile exportatorilor niponi precum Toyota si Canon, pe fondul aprecierii yenului. Indicele Hang Seng, al Bursei din Hong Kong, a pierdut 3,8 procente in aceasta sedinta.
"Factorul-cheie il reprezinta perspectivele privind cererea mondiala, intrucat unele informatii privind cresterea economiei Statelor Unite sunt destul de nefavorabile", a spus Kowalczyk, adaugand ca investitorii se reorienteaza catre active cu grad mai scazut de risc, precum titlurile emise de Trezoreria Statelor Unite.
Conform directorului general al Bursei din Shanghai, Zhu Congjiu, scaderea semnificativa a burselor chineze inregistrata saptamana trecuta reprezinta o evolutie economica normala, care nu a fost determinata de ingrijorare privind posibile probleme economice. "Vanzarea rapida de pe alte piete a fost influentata de economiile acestor state, dar cresterea interactiunii dintre economia chineza si cea globala inseamna ca pe viitor vor exista mai multe situatii in care pietele chineze si internationale se vor influenta reciproc",