Camera reprezentantilor, camera inferioara a forului legislativ al SUA, a adoptat, ieri, din consens, un proiect de lege vizand incurajarea extinderii NATO, relateaza AFP si AP.
Proiectul de lege al Camerei reprezentantilor invita, intre altele, statele membre ale Aliantei sa lanseze un 'plan de actiune' cu Georgia, in vederea aderarii acestei tari la NATO, si sa recunoasca progresele facute de Albania, Croatia, Macedonia, ca si Ucraina in vederea aderarii.
Comisia pentru afaceri externe a Senatului a adoptat, la randul sau, tot ieri, un proiect de lege urmarind acelasi scop, si in plus sustinerea financiara a acestei extinderi. Senatorul republican Richard Lugar, nr. 2 din comisie, a subliniat ca "fiecare din aceste tari a indicat clar ca doreste sa adere la NATO si este dispusa sa depuna eforturi sustinute pentru a indeplini criteriile de aderare".
Daca va fi adoptat si de plenul Senatului, apoi de Camera reprezentantilor si de presedintele George W.Bush, proiectul comisiei va autoriza administratia de la Washington sa furnizeze fonduri destinate aplicarii de reforme in domeniul militar, in cadrul pregatirilor pentru aderare ale tarilor in cauza.
Senatul SUA s-a pronuntat, toamna trecuta, pentru intrarea in NATO a Albaniei, Croatiei, Georgiei si Macedoniei.
Cele 26 de state membre ale NATO si-au dat acordul in septembrie 2006 pentru un 'dialog intensificat' cu Georgia, o etapa spre aderarea fostei republici sovietice la Alianta atlantica. Aceasta decizie a provocat iritare la Moscova.
In ce le priveste, Croatia, Macedonia si Albania sunt mai avansate in procesul de aderare la NATO. Camera reprezentantilor, camera inferioara a forului legislativ al SUA, a adoptat, ieri, din consens, un proiect de lege vizand incurajarea extinderii NATO, relateaza AFP si AP.
Proiectul de lege al Camerei repr