Migratia top managerilor din companii energetice aflate in portofoliul statului spre segmentul privat a mai atras un reprezentant in persoana fostului director comercial al Electrica, Ion Lungu.
Dupa 30 de ani de experienta de partea statului in domeniul energiei, Ion Lungu, 56 de ani, a decis sa schimbe tabara, ocupand din 15 ianuarie anul acesta pozitia de director comercial al Electrica Oltenia, cea mai mare companie de distributie si furnizare a energiei electrice dupa numarul de consumatori, aflata in portofoliul grupului energetic ceh CEZ.
Cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia in urma cu doi ani intr-o tranzactie de 166,5 milioane de euro.
"Din '92 am lucrat in Electrica si am parcurs toate etapele profesionale, de la inginer pana la director general. Am prins perioade foarte bune in aceasta companie, dar simteam nevoia unei schimbari. Exista o decizie ferma de a parasi sectorul de stat pentru cel privat, altfel riscam sa raman cu o zona absolut necunoscuta", spune Lungu.
Lucrul intr-o companie de stat aflata sub directa coordonare a Ministerului Economiei si Comertului, procedurile de aprobare si birocratia inevitabila care le insotea au contribuit si ele la plecarea unui om de baza din structura Electrica.
"De exemplu, in septembrie 2005, am propus infiintarea unei companii de trading in cadrul Electrica, firma ce urma sa se numeasca Electrica Trade si sa se ocupe de toate achizitiile de energie si de activitatile pe piata en-gros ale companiei (tranzactii facute intre producator si furnizor, furnizor si trader etc. fara a fi incluse vanzarile catre consumatorul final - n.r.). Nu se putea face decat dupa un studiu de fezabilitate. In concluzie, nu s-a mai facut deloc", spune Lungu.
De ce a ales CEZ, din moment ce pe piata locala mai sunt prezente nume precum Enel (Italia) si E.ON (Germania), grupuri cu