Gazele vor ramane la acelasi pret in acest an, a declarat miercuri Varujan Vosganian, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de presa. Mai mult chiar, ele s-ar putea ieftini, a adaugat Vosganian.
“Am convenit cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) ca in acest an sa avem o crestere zero la gaze, iar in termeni reali chiar o scadere a preturilor”, a precizat ministrul.
Motivul pentru care preturile vor ramane neschimbate sau se vor ieftini este ca, la randul lor, pretul gazelor din import va scadea. Aprecierea monedei nationale va contribui, de asemenea, la aceasta situatie, a adaugat Vosganian. Acest lucru se explica prin faptul ca noi platim in euro pentru gazele naturale din import, iar populatia Romaniei plateste facturile la gaze in lei.
Exista un “totusi”
Totusi, daca va exista o majorare a preturilor, aceasta scumpire nu va fi mai mare de 2%, a mai adaugat Vosganian. La inceputul acestei luni, Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) declarase, pentru HotNews.ro, ca tema scumpirii gazelor nu mai este de actualitate in ceea ce priveste trimestrul al doilea al acestui an.
“De la 1 ianuarie si pana acum nu s-au inregistrat majorari ale tarifelor la gaze, lucru care nu se va intampla nici pe al doilea trimestru, dupa estimarile noastre. Anuntul oficial va fi facut public abia dupa 15 martie, cand se va face o analiza a pietei", a spus atunci Cosmeanu.
Scumpiri la gaze si energie electrica in limita inflatiei
La jumatatea lunii februarie, Vosganian a anuntat ca scumpirea gazelor si a energiei electrice ar putea fi mai redusa fata de prognoza initiala. Din discutiile ministrului cu ANRGN de la acea data a reiesit ca este posibil ca, in cursul acestui an, sa nu avem “aproape delo