Guvernul Tăriceanu intenţionează să demareze o campanie prin care să-i convingă pe românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă în ţară. În acelaşi timp, un studiu al Comisiei Europene arată că, deşi lefurile cresc, gradul de satisfacţie al salariaţilor este redus în ţara noastră faţă de media UE. În ultimii ani, rata oficială a şomajului din România a urmat un trend descendent şi a ajuns la un nivel mai mic decât media europeană. Migraţia ro
Guvernul Tăriceanu intenţionează să demareze o campanie prin care să-i convingă pe românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă în ţară. În acelaşi timp, un studiu al Comisiei Europene arată că, deşi lefurile cresc, gradul de satisfacţie al salariaţilor este redus în ţara noastră faţă de media UE.
În ultimii ani, rata oficială a şomajului din România a urmat un trend descendent şi a ajuns la un nivel mai mic decât media europeană. Migraţia românilor la muncă în străinătate continuă, iar din tot mai multe sectoare ale economiei autohtone vin semnale că angajatorii se confruntă cu o acutizare a crizei forţei de muncă. În aceste condiţii, ar fi fost de aşteptat ca schimbările majore în structura economiei să transfere mai multă putere de la angajatori la angajaţi, iar satisfacţia salariaţilor din România, în ce priveşte locul de muncă, să se îmbunătăţească rapid.
Realitatea de zi cu zi contrazice acest scenariu. Într-un studiu recent al Comisiei Europene, se arată că angajaţii din ţara noastră au cel mai mic nivel de satisfacţie la locul de muncă din statele UE. Chiar şi bulgarii sunt mai mulţumiţi, deşi la sfârşitul anului trecut aveau un salariu de două ori mai mic decât românii.
Satisfacţia redusă are drept cauză atât managementul, cât şi angajaţii, dar nu este afectată în primul rând de nivelul sa