Curtea Constitutionala lasa deschisa posibilitatea ca presedintele sa poata fi demis mai usor, dar cu conditia unei reglementari unitare si pentru cel ales din primul tur, si pentru cel din turul al doilea, si pentru cel interimar. Parlamentarii din opozitie si cei ai PNL sunt decisi sa profite de posibilitatile deschise de Curtea Constitutionala.
Curtea Constitutionala a facut publica motivatia in baza careia a declarat neconstitutionale modificarile operate de Parlament la Legea referendumului, prilej cu care s-a constatat ca doar aparent decizia a fost una favorabila presedintelui Traian Basescu. Finalul motivarii lasa posibilitatea adversarilor sefului statului sa insiste cu amendamentele lor.
Curtea Constitutionala a respins in urma cu o saptamana modificarea legii referendumului in sensul simplificarii majoritatii in baza careia poate fi demis presedintele - demontand in special principiul simetriei (cu cate voturi ai fost ales cu tot atatea sa fii demis), invocat de PSD si de premierul Calin Popescu Tariceanu in timpul disputei publice pe aceasta tema. Curtea cere un tratament juridic unitar, indiferent daca a fost ales din primul, al doilea tur sau daca este interimar: "Atunci cand legiuitorul a stabilit prin lege ca rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei se stabilesc in mod diferit, in functie de numarul scrutinului in care acesta a fost ales, sunt contrare dispozitiilor constitutionale ale art. 81 alin. (2). "
Parlamentul poate decide orice majoritate
Insa finalul deciziei este cu schepsis. "Dispozitiile constitutionale privitoare la majoritatea ceruta pentru alegerea presedintelui in primul tur de scrutin sunt suficiente pentru a permite stabilirea solutiilor de demitere a sefului statului, in toate cazurile, pe calea analogiei, si nu a simetriei juridice", a mai spus Curtea. Cu toate acest