Falosi, asa cum le sade bine banatenilor, ne place sa spunem ca Timisoara este un oras de cinci stele. Insusi primarul Gheorghe Ciuhandu a transformat aceasta sintagma intr-un slogan al municipalitatii si nu ezita sa il foloseasca ori de cate ori se iveste ocazia. Dincolo de farmecul incontestabil al urbei de pe Bega si al gradului de civilizatie mai ridicat fata de alte zone ale tarii, ma intreb totusi pe ce se bazeaza edilul cand invoca cele "cinci stele"? Sa fie, oare, faptul ca avem sosele ori trotuare ca-n palma sau ca strazile ori parcurile stralucesc de curatenie? Ca avem parcari suficiente, imobile "la cheie", autoritati amabile, institutii nebirocratice, siguranta in cartiere? Greu de crezut... Mai sunt inca multe de facut si de indreptat ca sa putem spune ca, intr-adevar, capitala Banatului este un oras... macar de patru stele.
Municipalitatea ar trebui sa inceapa adevarata transformare cu zonele "strategice" din urbe. Una dintre acestea este Gara de Nord, principala "poarta de intrare" in urbe si cel mai important nod de comunicatie feroviara cu Occidentul, din partea de vest a tarii. A trecut deja anul de cand autoritatile ne tot "ameninta" ca gara mare intra in renovare, ca vom avea sali de asteptare si persoane civilizate si tot felul de facilitati moderne. Povesti... Cu exceptia unui panou care atentioneaza calatorii "santier in lucru", nimic nu sugereaza ca a inceput vreo lucrare.
Peisajul e de ani de zile unul si acelasi: localuri insalubre si intunecoase, pe care au pus demult stapanire infractorii "casei", banci rupte, peroane murdare, aurolaci, casiere nervoase... Mai mare jena cand vezi cate un strain care se coboara din vreun tren international si este izbit de imaginea de ghetou a Garii de Nord din orasul care se vrea de "cinci stele".
"Paradisul" mizeriei si al infractorilor a devenit deja parte din cotidian si pentru locuitor