Curtea de Apel Bucuresti a decis, printr-o hotarare definitiva, ca Mona Musca se face vinovata de actiuni de politie politica deoarece notele pe care le-a dat Securitatii au incalcat drepturile omului si au contribuit la mentinerea unui regim de teroare. Instanta a confirmat astfel decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din 7 noiembrie, de respingere a contestatiei depuse de deputatul PLD. Avocatul sau, Valeriu Stoica, a afirmat ca hotararea instantei referitoare la Mona Musca este "nedreapta" in evaluarea unui "incident nefericit din biografia ei".
Stoica sustine ca nu exista in dosar probe care sa confirme acuzatia de politie politica, dar a refuzat sa mai comenteze "din respect pentru justitie". In privinta consecintelor legale, Stoica a afirmat ca nu se impune invalidarea mandatului de deputat deoarece legea CNSAS nu se aplica retroactiv, ci incepand din legislatura 2008-2012.
"Nu vad de ce Mona Musca, al carei trecut nici nu se compara cu cel al lui Ion Iliescu, ar trebui sa sufere o sanctiune politica mai aspra", a precizat avocatul si colegul de partid al lui Musca. In schimb, un membru al CNSAS, Cazimir Ionescu, are o alta opinie. "CNSAS trebuie sa constate eventualele incompatibilitati cu functiile mentionate in articolul 2 al legii. Daca s-a stabilit incompatibilitatea, sanctiunea este penala", a declarat Cazimir Ionescu.
Ieri, Colegiul a analizat cazul deputatului Marcu Tudor, fratele presedintelui PRM. Dupa o sedinta tensionata, membrii CNSAS nu au dat un vedict clar in privinta sa. In schimb, Ion Iliescu a primit o decizie de necolaborare cu o majoritate de 8 voturi din 11.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, printr-o hotarare definitiva, ca Mona Musca se face vinovata de actiuni de politie politica deoarece notele pe care le-a dat Securitatii au incalcat drepturile omului si au contribuit la mentinere