Comisia senatoriala de ancheta privind legalitatea privatizarii Petrom intampina dificultati in activitatea sa din cauza lipsei de sprijin din partea institutiilor statului, in special a Serviciului Roman de Informatii, a declarat astazi presedintele comisiei, senatorul democrat Marius Marinescu.
Senatorul PD a afirmat ca atat membrii comisiei, cat si specialistii angajati de aceasta, nu pot sa ajunga la o concluzie pana cand nu vor vedea Raportul SRI, din 2004, privind privatizarea Petrom.
Comisia a solicitat directorului SRI sa prezinte acest raport, care are aproximativ 2000 de pagini si contine toate informatiile detinute de institutie privind privatizarea Petrom. Neavand aceste informatii, nu se poate avansa cu munca in comisie.
Marinescu a explicat ca membrii comisiei au solicitat, de asemenea, colegilor din comisia de control a activitatii SRI sa solicite respectivul dosar, inclusiv clauzele secrete ale contractului de privatizare si sa le faca publice.
"Ne-am angajat avocat in drept international, specialisti in petrol si gaze care au studiat deja toate documentele privind privatizarea Petrom, insa acestia nu pot formula concluzii pana cand nu vad si raportul SRI. E foarte important si pentru noi, membrii comisiei, sa vedem acest raport deoarece cuprinde multe indicii privind legalitatea incheierii contractului de privatizare, iar pe de alta parte trebuie sa vedem ce a stat la baza acestor clauze total defavorabile statului roman", a spus Marinescu.
Senatorul democrat a afirmat ca Biroul Permanent al Senatului a aprobat un fond pentru angajarea unui staff-tehnic al comisiei, format din respectivii experti. Conform lui Marinescu, acestia sunt remunerati cu 50% din salariul unui expert angajat al Senatului, adica aproximativ 100 de lei lunar.
Comisia de ancheta privind privatizarea Petrom a solicitat,