Numerosi membri ai baroului sustin ca impartirea dosarelor se face in functie de interese, unii dintre avocati primind si cate 30 de oficii pe luna, in timp ce altii se aleg cu maximum doua-trei. In joc sunt multi bani, sumele primite de un aparator pentru a pleda intr-un singur dosar variind intre 400.000 si un milion, in functie de gravitatea infractiunii si de complexitatea spetei.
In momentul de fata, baroul Constanta numara nu mai putin de 459 de avocati, 35 dintre acestia fiind noi membri, intrati in sistem in urma examenului desfasurat in noiembrie 2006. Entitatea constanteana se mandreste cu specialisti de renume, avocati celebri si experimentati care au avut castig de cauza in dosare extrem de dificile. Acesti maestri reprezinta insa doar un mic procent din totalul membrilor baroului, majoritatea fiind formata din avocati tineri, care abia deprind ABC-ul acestei meserii. Fiecare aparator se descurca asa cum poate, incercand sa supravietuiasca unei lupte acerbe si sa isi plateasca "darile" catre barou, sperand ca la sfarsit de luna sa mai ramana si cu ceva profit.
Fie ei talentati sau complet "pe dinafara", cei mai multi dintre avocatii tineri isi rotunjesc lunar veniturile pledand in dosare penale din oficiu, in care inculpatii nu au aparatori alesi. Cei care doresc sa ofere asistenta in astfel de procese trebuie sa solicite acest lucru conducerii baroului. O comisie formata din doi consilieri intocmeste lunar "lista oficiilor" si distribuie dosarele respective. Mai multi avocati ne-au declarat ca aceasta impartire se face insa in mod subiectiv, unii aparatori primind lunar chiar si cate 25-30 de dosare, in timp ce altii se aleg doar cu doua-trei. Sursele noastre au refuzat sa isi decline identitatea, afirmand ca se tem de repercusiuni. Se vorbeste despre nepotisme, "pile" si chiar "atentii", mijloace prin care un tanar agreat de conducerea barou