Pentru ca valoarea accizei pentru energia electrica este stabilita doar o data pe an, la cursul de schimb din prima zi a lunii octombrie, statul incaseaza in plus din diferentele de curs cam cite 20 de salarii minime lunar de la consumatorii casnici din judetele Moldovei.
Consumatorilor casnici din cele sase judete ale Moldovei li s-a incasat in plus la bugetul de stat, in luna februarie, peste 82 de milioane de lei. Cam cit 20 de salarii minime. Suma provine din diferenta de curs valutar a accizei pentru energia electrica.
Valoarea accizei este de 0,56 euro pentru mia de kilowati ora si este stabilita o singura data pe an, la cursul leu/euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Din octombrie 2006, valoarea unui euro a tot scazut, insa consumatorii casnici platesc acciza tot la valoarea de atunci. Poate ca suma de 82,6 milioane de lei nu este prea mare.
Insa este platita degeaba de catre consumatori, fara ca Statul sa se gindeasca sa o returneze. In conditiile in care o persoana fizica sau o firma care nu plateste la timp o datorie catre stat este amenintata cu executarea silita si plateste si penalizari, este cel putin imoral ca Statul sa poata incasa chiar si un leu in plus fara justificare.
E.On arata cu degetul spre bugetul de stat
Conform declaratiilor lui Lucian Luca, purtatorul de cuvint al E.On Moldova (fosta Electrica), societatea are circa 1,2 milioane de consumatori casnici care consuma in medie cite 80 de kWh pe luna. Asta inseamna un consum de 96 de milioane de kWh lunar sau 96.000 MWh.
La un nivel al accizei de 0,56 euro/MWh, inseamna ca Statul incaseaza circa 53.760 de euro lunar de la consumatorii casnici din Moldova. Pe facturile emise de E.On Moldova, cursul de schimb stabilit este de 3,5361 lei pentru un eu