Fraudele in asigurari cauzeaza, anual, prejudicii de milioane de euro societatilor de profil. Potrivit unor estimari ale companiilor de asigurare, 30 la suta din sumele platite pentru despagubiri sunt deturnate prin frauda. Pentru combaterea acestui fenomen, toate societatile de asigurari au departamente specializate, formate mai ales din fosti politisti, care fac investigatii private ori de cate ori exista suspiciuni de frauda. Chiar si asa, abia 10 la suta din fapte sunt descoperite sau pot fi probate, sustine generalul de politie (r) Nicolae Moldoveanu, directorul Corpului de Control al unei firme de asigurari. Departamentul condus de Moldoveanu a angajat nu mai putin de 70 de "detectivi", majoritatea fosti politisti, si a reusit anul trecut sa recupereze peste 3 milioane de euro de la cei care le-au escrocat firma.
Este imposibil de facut o statistica exacta a fraudelor, deoarece, in cele mai multe cazuri, autorii nu ajung pe mana politiei. Chiar daca isi recupereaza pagubele, firmele de asigurari prefera sa pastreze discretia asupra incidentelor, orice mediatizare fiind perceputa drept o antireclama, care alunga clientii.
Despagubiri repetate pentru acelasi accident
Una dintre cele mai raspandite fraude este cea de deschidere a mai multor dosare de dauna, pentru acelasi accident rutier, la mai multe firme de asigurari. Un astfel de incident a fost descoperit anul trecut de echipa de control a unei societati de asigurari. In iulie 2006, utilizatorul unui autoturism Hyundai cumparat in leasing a avizat firma de asigurari ca masina a fost implicata intr-un accident de circulatie. Daunele solicitate s-au ridicat la 40.000 de lei noi. Pentru ca existau suspiciuni de fraudare, au fost facute mai multe verificari. Inspectorii societatii de asigurari au constatat ca soferul avizase inca patru societati de asigurari, pentru acelasi accident, p