Cele mai active fonduri de investitii de pe piata locala sunt cele austriece si britanice, care vaneaza orice proprietate imobiliara care genereaza un randament multumitor pentru actionari.
Randamentele proprietatilor imobiliare de pe piata locala sunt intr-o continua scadere, dar fondurile de investitii de-abia acum incep sa aiba de unde alege pentru a-si forma un portofoliu solid.
"Britanicii sunt foarte agresivi si flexibili, in ceea ce priveste faptul ca se implica si in tranzactii ceva mai mici, in timp ce austriecii sunt foarte puternici, fiind prezenti in special in trazactiile mari", declara despre activitatea fondurilor din Romania Silviana Badea, Investment Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.
In ciuda ritmului sustinut de dezvoltare al pietei imobiliare, numarul proiectelor finalizate este destul de redus, motiv pentru care fondurile de investitii se implica inclusiv in finantarea unor proiecte aflate in dezvoltare si chiar in proiecte greenfield.
"Numarul proprietatilor aflate la vanzare este destul de redus, de aceea ne-am implicat si in dezvoltare, cum este cazul proiectului Vitantis, cumparat la sfarsitul anului trecut, si a proiectului industrial Bucharest West Logistics Park. Dupa achizitionare, investitiile noastre in dezvoltarea acestor proiecte se vor ridica la peste 16 milioane de euro, pentru proiectul comercial, si 26 de milioane de euro in parcul logistic", a declarat George Teleman, partenerul local al fondului de investitii britanic Equest.
Equest este unul dintre cele mai active fonduri britanice de pe piata locala, dupa ce a achizitionat anul trecut proiecte de peste 100 de milioane de euro. Cele mai importante trei achizitii realizate in 2006 au fost cumpararea centrului comercial Moldova Mall din Iasi, pentru 34,5 milioane de euro, a parcului de retail Vitantis din Bucuresti, pe