În cadrul cursului internaţional DONORG 2007, desfăşurat în aceste zile la Târgu-Mureş, Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din România, a vorbit despre legislaţia din România privitoare la transplantul de ţesuturi şi organe, subiect de mare actualitate.
Rep: Care sunt principalele obiective ale Agenţiei Naţionale de Transplant ? Aveţi în vedere introducerea acordului prezumat şi în România ?
Victor Zota: Introducerea acordului prezumat şi în ţara noastră este în prezent doar în faza discuţie, iar dacă marea majoritate a populaţiei o acceptă, societatea civilă, atunci o să îl introducem printr-un proiect de modificare a legii, dar va dura oricum cam un an de zile. Nu este o problemă care se poate schimba de azi pe mâine. Acesta este doar unul dintre obiectivele Agenţiei Naţionale de Transplant. Cele mai importante obiective sunt creşterea numărului de donatori cadavru: pe de-o parte creşterea numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală, iar pe de altă parte dezvoltarea unui program naţional pentru non-heart-beating donors- tot donatori cadarvru, dar cărora nu le bate inima, de la care se pot obţine deasemenea foarte multe organe. Scopul unei Agenţi de Transplant este să ofere cât mai multe organe pentru transplant. Un donator pierdut înseamnă cam patru, cinci sau şase vieţi pierdute. Cred că şi numai această sintagmă ar putea mobiliza mulţi medici care să se implice în declararea morţii cerebrale, în special medici din secţiile de anestezie şi terapie intesivă, să fie mai responsabili cu acest capitol, să ofere mai mulţi donatori sistemului naţional de transplant.şi în felul acesta, având mai multe organe, se pot salva mai multe vieţi.
Rep : Este actuala legislaţie în avantajul dvs, vă ajută în ceea ce v-aţi propus ?
Victor Zota : Legislaţia care există în prezent este foarte bună, mai bine de atât nu se poate. Cr