Primaria Bistrita a platit aproape 100.000 de lei pentru un studiu despre dezvoltarea turismului in zona, care este, insa, contestat de specialistii din cadrul Complexului Muzeal din localitate. Acestia spun ca propunerile facute de angajatii Institutului National de Dezvoltare-Cercetare in Turism (INDCT) Bucuresti, institutie care a realizat studiul, nici macar nu pot fi puse in practica.
Aiureli la Slatinita si Saratel
Potrivit studiului prezentat ieri de reprezentantii institutului bucurestean in sala mare a Consiliului Local Bistrita, turismul cultural nu este atractiv daca nu este imbinat cu divertismentul si sportul. In consecinta, reprezentantilor Primariei Bistrita li s-a sugerat sa amenajaze un complex hotelier la Slatinita, localitate componenta a Bistritei, si un sat de vacanta la Saratel, ale carui spatii de cazare sa aiba cel putin trei stele.
Potrivit studiului, in cele doua zone ar trebui amenajate stranduri, piscine acoperite, terenuri de sport, discoteci si alte puncte de atractie pentru turisti. Mai mult, la Saratel, autorii studiului au propus infiintarea unei "stani turistice", un local cu 60 de locuri in care sa se consume preparate de la stana.
Solutii neviabile
Cercetatorul stiintific Ioan Chintauan, director adjunct al Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, a declarat, insa, ca nici una dintre cele doua zone nu poate fi amenajata turistic. La Saratel, spune specialistul bistritean, zona propusa de INDCT este declarata "arie protejata", intrucat acolo se afla un masiv de sare. Din acest motiv, sunt interzise atat constructiile, cat si amenajarile de alta natura.
In ceea ce priveste localitatea Slatinita, Chintauan a spus ca in zona nu se vor putea face vreodata investitii in turism, din cauza solului care aluneca frecvent. Un alt impediment este legat de pozitionarea nordica a locali