Din cei 17 parlamentari de Iasi, doar unul este femeie. In componenta consiliilor locale din judet, doar 15% sint femei, adica o femeie la 7 barbati.
"Drepturile femeilor exista doar in vitrina de legi. Femeile sint atit de putine in viata politica pentru ca Romania este inca o societate patriarhala cu o cultura misogina", a afirmat Mirela Miroiu, prof.univ.dr. la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative. Din cei aproape 100 de primari din judet, doar cinci sint femei.
Totodata, in judet sint in jur de sapte localitati in care, in rindul consilierilor si al conducerii primariilor, nu exista nici o femeie. Raportul 1 la 7 al femeilor si barbatilor din consiliile locale este mai mic chiar si decit media mondiala, de 1 la 6, unde o buna contributie din total o are lumea musulmana, exclusivista cu femeile. Comparatie cu procentele din UE, unde cifrele tind spre 50%, este graitoare.
Chiar daca statistic femeile reprezinta aproape 51% din populatia judetului, viata politica ieseana este un domeniu aproape exclusiv masculin. In cele 99 de comune si orase ale judetului, din peste 1.300 de consilieri doar aproximativ 15% sint femei. Astfel, mai putin de 250 de consiliere se pot lauda ca au patruns in lumea politica.
"Politicienii alcatuiesc o casta condusa de barbati, iar chiar si atunci cind femeile sint acceptate, ele sint selectionate pe criterii subiective", spune Mirela Miroiu, prof.univ.dr. la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Bucuresti, autoarea mai multor studii in domeniul feminismului.
Acest lucru este evident si la nivelul conducerii primariilor, unde doar cinci sint conduse de primarite. Astfel, comunele Aroneanu, Mironeasa, Madirjac, Halaucesti si Tibana sint conduse de femei. "Sincera sa fiu, nu ma simt discriminata, pentru ca nu le prea dau importanta barbatil