Primarul orasului Bor, Branislav Rankic, membru in Parlamentul Serbiei din partea Partidului Radical, a declarat pentru site-ul B92 ca va solicita guvernului sarb sa lanseze o investigatie referitoare la vanzarea producatorului minier RTB Bor catre compania romana Cuprom.
Sustinand ca vanzarea RTB Bor a avut loc in circumstante dubioase si suspecteaza ca cineva a primit un comision, el a precizat ca va invita in curand cetatenii orasului la "nesupunere civica", in semn de protest.
"Cele mai importante resurse naturale ale tarii au fost vandute romanilor la un pret inadecvat si avem suficiente argumente pentru a afirma ca cineva a primit un comision pentru facilitarea vanzarii", a declarat, citat de Mediafax, Rankic. El a aratat ca RTB Bor a fost vanduta in pofida numeroaselor probleme nerezolvate legate de proprietate si a spus ca producatorul datoreaza 370 de milioane de dinari companiilor publice locale.
Cuprom a cumparat RTB Bor prin licitatie, pentru 400 milioane de dolari, oferind cu 60 de milioane de dolari mai mult decat un consortiu format din East Point, din Cipru, si fondul britanic de investitii ORN. Presedintele East Point, Zoran Drakulic, a anuntat ca va reclama in justitie statul sarb si mai multi ministri, pe care ii acuza de incalcarea prevederilor licitatiei si de concesii fata de cumparatorul roman.
La inceputul lunii ianuarie, presedintele Consiliului de Administratie al Cuprom, Horia Simu, declara ca "preluarea facuta de Cuprom este una din cele mai bune performante ale industrei romanesti in afara tarii", societatea pe care o reprezinta avand cea mai buna oferta. Guvernul sarb a stabilit un pret minim de 266,65 milioane de dolari pentru trei divizii de baza ale RTB Bor, care cuprinde un grup de 18 companii din estul Serbiei si are datorii de 400 milioane dolari, acumulate in perioada de embargo impus Iugoslaviei in anii '9