Embargoul rusesc si importurile din SUA adancesc criza
Extinderea pe verticala, solutia antifaliment
Caruz: Europenii rezista mai usor datorita subventiilor
Producatorii de carne de porc si preparate trec printr-o perioada foarte dificila datorata scaderii drastice a pretului pe kilogram a carcasei de porc de la 9,8 lei, anul trecut, la 5 lei in prezent. Situatia din Romania este similara celei din intreaga Europa, unde s-a inregistrat o criza de supraproductie datorata unui cumul de factori care s-au suprapus.
Principala cauza consta in suspendarea de cateva luni (sfarsitul anului 2005 - inceputul anului 2006) a importurilor de carne de porc produsa in UE, cat si in Romania. Situatia a fost dezamorsata la mijlocul lunii ianuarie insa producatorii de pe intreg spatiul UE s-au trezit cu un surplus important de carne pe care l-au aruncat pe piata la preturi derizorii de circa un euro/kg, dupa cum spune, pentru Curierul National, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania.
Efectul de recul de pe piata europeana s-a resimtit si in Romania, producatorii autohtoni fiind extrem de afectati pentru ca sunt nevoiti sa lucreze in pierdere. La aceasta se adauga interdictia Romania de a exporta carne pe piata UE, dar si a Rusiei datorita focarelor de pesta porcina depistate la noi in tara. Astfel, producatorii de carne autohtoni trebuie sa livreze marfa tot pe piata interna, care are o putere limitata de absorbtie si atunci trebuie sa coboare iarasi preturile.
Din spusele lui Caruz pentru producatorii europeni este mai usor sa reziste pe piata decat pentru cei romani, deoarece cei care cultiva cereale necesare pentru hrana porcilor beneficiaza de subventii importante din partea statului care ajung pana la 300 de euro/ha. Acestea exista si in Romania numai ca sunt de circa 10 ori mai mici - aproximativ 100 lei.