Austriecii, olandezii si nemtii, la Bucuresti
Romania a atras anul trecut fonduri de peste 9 mld. euro
Investitiile straine directe vor continua sa creasca semnificativ dupa integrarea in UE, cele mai atractive domenii pentru investitori fiind industria si retailul. Un procent de 60,6% din totalul investitiilor se concentreaza in Bucuresti, majoritatea provenind din Austria, Olanda, Germania, Grecia si Franta. Acestea sunt previziunile prezentate, ieri, in cadrul conferintei din deschiderea summit-ului Europei de Sud-Est, cu tema "Oportunitatile oferite de extinderea UE". Manifestarea este organizata de East-Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata est europeana.
"Dupa aderarea la UE, Romania va cunoaste un aflux de investitii straine net superior celui actual, cu conditia ca evolutia prea rapida a economiei romanesti sa nu cauzeze o serie de probleme, care, scapate de sub control, ar putea afecta dramatic cresterea economica pe termen lung", a declarat Peter Elam Hakansson, presedintele East- Capital.
In general, spun specialistii, simptomele unei cresteri economice prea rapide sunt: nivelul ridicat si cresterea continua a inflatiei, deficitul de cont curent, decalajul mare dintre cerere si oferta pe piata de real-estate, aprecierea monetara, imprumuturile externe ridicate, cresterea puternica a salariilor, precum si a creditelor. Toate acestea duc la "supraincalzirea" economiei si presiuni inflationale semnificative. "Daca Romania nu adopta masurile necesare, se poate ajunge la reducerea competitivitatii, prabusirea pietei imobiliare, crize ale sistemului bancar, speculatii pe piata monetara si deprecierea leului", a subliniat Hakansson.
"Solutia pentru a putea controla cresterea economica prea rapida consta in scaderea cheltuielilor bugetare, cresterea dobanzilor si incetinirea cresterii creditelor", a