Liderii UE vor stoparea poluariiFoto: britishcouncil.org
Bruxelles-ul a gazduit joi si vineri lucrarile Consiliului European, in care liderii statelor membre ale UE au incheiat un acord fara precedent de protectie a mediului.
Un prim pas spre realizarea unei politici energetice comune, acordul presupune ca pana in 2020 o cincime din energia consumata in UE sa fie “verde”, reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 pana la acelasi termen, precum si cresterea ponderii biocombustibililor in transportul auto pana la 10% din total.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a calificat acordul drept “cel mai ambitios pachet de masuri convenit vreodata in domeniul energetic”.
Principalele masuri asumate de liderii UE
• Reducerea emisiilor de gaz cu efect de sera cu cel putin 20% pana in 2020
• Cresterea ponderii energiei regenerabile pana la 20% din totalul energiei consumate in UE, cu amendamentul ca fiecare tara va putea foloseasca resurse diferite
• Cresterea ponderii biocombustibililor in transportul auto pana la 10% din total
Negocierile privind ajungerea la un acord au fost dure, tari precum Franta (care se bazeaza pe energia nucleara), Polonia (unde carbunele reprezinta o sursa importanta de energie), Cipru si Malta (lipsite de surse importante de energie) avand obiectii majore la proiectul propus de presedintia germana.
Sunt fericita ca a fost posibil sa intram intr-o noua dimensiune a cooperarii in domeniul energiei si al luptei impotriva schimbarii climei - Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Insa punctul de vedere al premierului german Angela Merkel - sustinuta de presedintele CE, Durrao Barroso - a prevalat. Asa s-a ajuns la acest pachet de masuri suficient de radicale pentru a stabili o adevarat tendinta pe plan mondial.
Mai mult. Daca tari refractare la